Okej, så här är det: AIK, Allmänna Idrottsklubben, bildades den 15 februari 1891 i centrala Stockholm. Fotboll togs upp på programmet 1896 och ishockey lades till 1921. AIK Hockey har tagit sju (7) SM-guld genom tiderna. Skellefteå AIK  å sin sida bildades inte förrän 1921. Ishockey togs upp på programmet först 1943. Skellefteås hockeysektionen har bara vunnit ett (1) SM-guld genom tiderna. Namnet AIK är för övrigt varumärkesskyddat, vilket gör det omöjligt för andra klubbar, som exempelvis Skellefteå AIK, att bara använda sig av namnet AIK.

Att Peter Jihde då sitter i TV4 och säger att Skellefteå är ”det riktiga AIK” är minst sagt märkligt. Borde inte han med sitt yrke ha bättre koll än så? Dessutom har hans lillebror Niklas spelat för AIK Innebandy under flera år och vunnit två SM-guld med just AIK. Suck.

Det riktigt, riktiga AIK, AIK Fotboll, har nu bara en vecka kvar till allsvensk premiären i form av ett stockholmsderby mot tvillingklubben, lillebrorsan, Djurgården. Generalrepetitionen spelades idag mot IFK Mariehamn på ett soligt men kallt Skytteholm i Solna. Det blev en äkta femetta, och Martin Kayngo-Mutumba är tillbaka.

Jag noterar också att det är krångligt att hantera kameror, datorer och annan pillig kringutrustning utomhus när kvicksilvret ligger runt nollan. Den här gången hade jag åtminstone förståndet att klä mig varmt. För min del får det gärna vara sommar året om.

P.S. Fler matchbilder finns på www.pic-agency.com och på Picasa