Okej, jag kanske är en klåpare när det handlar om datorer. Med största sannolikhet är jag en bättre fotograf än datorexpert. Och det var just därför som jag förra året skaffade mig en Mac istället för en PC, OS X istället för Windows 7, en snygg och dyr aluminiumburk istället för en… eh, en annan plastigare burk.

Men med drygt ett års samlade erfarenheter så måste jag tillstå att gräset minsann inte alltid är grönare på den här sidan. Jo, i ärlighetens namn så har Apple några riktigt bra fördelar. Till exempel så startar min Macbook Pro med OS X upp väldigt snabbt. Och det är bra, eftersom jag behöver starta om den minst lika ofta som om jag haft en Windows-PC. En annan fördel med Macbook Pro är den imponerande långa batteritiden.

En irriterande detalj med Mac är att man endast kan ändra storlek på ett applikations- eller dokumentfönster genom att klicka och dra allra längst ned i högra hörnet på fönstret. Medan man i Windows kan ändra ett fönsters placering och storlek genom att klicka och dra i stort sett var som helst i listen runt ett fönster. Det är inte för inte som Windows heter just Windows.

En annan sak som irriterar med Mac är den inkonsekventa hanteringen av kortkommandon. Exempelvis betyder kombinationen ”⌘H” att det aktuella fönstret ska gömmas undan, utom i vissa program där det har en annan betydelse. Kortkommandot ”⌘F” öppnar ett Finder-fönster (Explorer/Utforskaren i Windows) i Finder, medan samma kortkommando i andra applikationer betyder Sök.

Apple har bestämt att man inte ska kunna använda det inbyggda backup-programmet ”Time Machine” på annat än lokalt anslutna diskar och på Apples egna (och relativt dyra) Time Capsule – alltså inte på nätverksanslutna tredjeparts NAS-diskar. En nackdel med Time Capsule är att den inte stödjer RAID 1 med dubbla diskar, vilket exempelvis D-Link och Netgear gör med sina NAS – men till dessa vägrar Time Machine som sagt att göra backup.

Nu har jag införskaffat en liten smidig USB-ansluten Western Digital-hårddisk för att åtminstone kunna ta en komplett backup innan jag uppgraderar Mac OS X från 10.6.8 Snow Leopard till 10.7.1 Lion. Under tiden som backupen pågår, den tar några timmar, så hinner jag både laga mat, äta, diska och skriva det här. Och backupen är fortfarande inte klar…

Time Machine Backup

 

8 thoughts on “Från Snow Leopard till Lion

 1. Maybe I didn’t understand the language, but you should be able to use any brand hard disk for Time Machine. I don’t believe there are limitations on it.

  Right now I’m using a LaCie Rugged Hard Disk. One thing with it is that’s FireWire and much faster than USB. I highly recommend it, fits nicely in any camera bag. I’m planning on upgrading to a Drobo.

  Hope you enjoy Lion, it let’s you resize a window from any side. 😉

  1. Problemet som jag upplever gäller endast när diskarna står som NAS, alltså nätverksanslutna. Den ena är en ”Netgear MS2110 Stora” med 2 st 1 TB diskar, den andra är en ”D-Link DNS-323” också med 2 st 1 TB diskar. På min USB-anslutna Western Digital med 500 GB disk funkar Time Machine jättebra (men långsamt). Visst skulle jag kunna skaffa en snabbare Firewire-disk, men helst vill jag kunna köra backup till NAS-diskarna via Ethernet/Wifi.

 2. A big tip, burn a Lion boot disk before you run the installer! Use Google to see how to do it. That way if something goes wrong you have a DVD with Lion on it and can install it from the DVD. You can also do a clean install of the operating system if you need to.

 3. Angående ’Kortkommandot ”⌘F” öppnar ett Finder-fönster (Explorer/Utforskaren i Windows) i Finder, medan samma kortkommando i andra applikationer betyder Sök.’ känner jag inte igen fenomenet. ⌘N öppnar nytt fönster, ⌘F tar dig till en sökning, eller ”Find any matching Spotlight attribute” enligt http://support.apple.com/kb/ht1343

  1. Jag följde länken till artikeln och lite längre ner i listan står det så här:
   Command-F = Open a Find window
   På min Mac funkar det så i Finder-läget, både i Snow Leopard och nu i Lion likadant…

   1. Du hittade det i listan ”Application and other Mac OS X keyboard commands” och betydelsen är ”Find window” som ”Sökfönster” lokalt för applikationen.

    Om du på din Mac, i Finder.app får upp ett nytt Finder-fönster i sökläge när du trycker ⌘F, så är vi på samma blad.

Comments are closed.