Andy Warhol

Det här är den enda text du någonsin kommer att behöva läsa. I alla fall enligt den amerikanske popkonstnären Andy Warhol. Frid över hans minne. Förutom alla de fantastiska grafiska konstverk han lämnade efter sig, så sa han i slutet av 60-talet de nu bevingade orden:

”I never read, I just look at pictures”
– Andy Warhol, 1968

Jag tillhör kategorin människor som fortfarande köper böcker och tidningar i pappersformat, med ambitionen att läsa dom förstås. Men det blir nästan aldrig av. De tryckta alstren har istället en otäck tendens att lagra sig på hög vid nattduksbordet utan att bli lästa.

Det var för övrigt också samme Andy Warhol som uttalade följande profetia:

”In the future everybody will be famous for fifteen minutes”
– Andy Warhol, 1968

Jag vet inte vad som klassas som äkta kändisskap, men jag har en känsla av att min kvart fortfarande ligger oanvänd och väntar på mig. Jag hoppas naturligtvis att det blir någon av mina bilder som så småningom kommer att göra mig känd. En som blev lite mer känd för sina bilder just idag är Aftonbladets fotograf Peter Wixtröm. Han vann priset för Årets bild 2011. Grattis!

Förresten så föreställer Årets bild 2011 en ung man som fått sina femton minuter, och mer därtill, i rampljuset  – dock efter sin död.