Dagens i-landsproblem är att min Apple MacBook Pro av 2010 års modell bara har anslutningar för kortläsare med USB 2 och Firewire. Bäst prestanda av dessa två erbjuder Firewire (800). Det finns andra datorer som har ännu snabbare anslutningar, till exempel USB 3, ExpressCard eller Thunderbolt – men ingen av dessa finns alltså i just min dator.

Vad är då problemet? Jo, en viktig komponent för Firewire-kortläsare har slutat tillverkas. Och därmed upphörde även Sandisk, Lexar, Delkin, med flera att tillverka själva kortläsarna. Men eftersom efterfrågan fortfarande är stor, så har den bristande tillgången lett till att sådana kortläsare blivit riktiga rariteter. Vid de få tillfällen när man faktiskt kan hitta en Firewire-kortläsare till salu (Ebay, Amazon, Tradera, Blocket, etc…) så trissas priserna snabbt upp.

Förr gick det att köpa Firewire-kortläsare i varje välsorterad elektronikaffär, och de kostade under 500 kr. Numera får du leta länge och räkna med att betala minst 2000 kr – om du överhuvudtaget hittar en alltså.

Men sedan en liten tid tillbaka finns det en mycket bra lösning på problemet. Det tyska företaget Delock har låtit en taiwanesisk underleverantör tillverka en ny sorts Firewire-läsare, som har andra styrkomponenter på insidan än de tidigare Firewire-kortläsarna hade. Dessutom har de lyckats göra den nya läsaren lite tunnare och smidigare. Rob Galbraith har skrivit en utförligare text om Delock Firewire kortläsare. Och här finns en direktlänk till Delocks egen produktinformation om kortläsaren ifråga.

Jag köpte min hos Liontech i Stockholm, eftersom de råkade vara billigast av de som hade kortläsaren hemma i butik. Här kan du se aktuella priser och lagersaldo just nu.

Delock card reader Firewire 1394B längst till höger

Från vänster till höger i ovanstående bild ser du en [långsam] USB 2-kortläsare, i mitten Sandisks gamla stadiga Firewire-kortläsare, och slutligen Delocks nytillverkade smidiga [snabba] kortläsare Firewire 1394B. Observera att de snabbaste och mest robusta minneskorten är Compact Flash – tills den nya kortstandarden XQD har fått fäste på marknaden förstås.