Min fotografverksamhet är än så länge såpass oansenlig att jag driver den som Enskild Firma, eller EF som det förkortas. Bolagsformen EF funkar bra när omsättningen understiger 3 miljoner kronor, och det är dessutom en skattemässigt mer förmånlig bolagsform än exempelvis aktiebolag, så länge vinsten understiger 600 000 kr – vilket jag kan avslöja att den gör i mitt fall.

Under flera år har jag använt Visma Enskild Firma för bokföringen. Programmet är helt anpassat för min verksamhet och det är barnsligt enkelt att använda. Som grädde på moset sker det förenklade årsbokslutet och firmans årsdeklaration nästan helautomatiskt. För mig som administrativ analfabet är det guld värt. Men programmet har en stor nackdel – det funkar bara i Windows, inte på Mac.

Jag har fått rådet att istället köpa och installera speciella bokföringsprogram för Mac, men inget är så komplett och smidigt för mig som Visma Enskild Firma. Plus att jag faktiskt inte har någon lust att byta. Visma Spcps Enskild Firma kostar i runda slängar 100 kr per månad, vilket jag tycker är överkomligt.

Då har jag istället fått rådet att köpa och installera Windows i min Mac som en virtuell miljö, för att kunna fortsätta använda Visma Enskild Firma i min Mac. Men det alternativet är dyrare och krångligare och jag måste avsätta en del av min hårddisk för ytterligare ett helt operativsystemet vid sidan av redan befintliga OS X, och jag bör skaffa antivirusprogram och drivrutiner för kringutrustning som skrivare, och… Ja, allt detta måste underhållas och vårdas av mig, vilket känns helt fel. Jag skaffade ju Mac för att slippa hålla på att krångla med datorn. Den ska bara funka – och det gör den.

Istället hittade jag en mycket bättre lösning: CrossOver från CodeWeavers. CrossOver är inte ett komplext och stort operativsystem, utan snarare ett litet smidigt program som jag installerar på min Mac vilket gör att jag kan köra ett Windows-program som vilken Mac-app som helst. Jag behöver alltså inte Windows,  jag behöver inga drivrutiner, inget antivirus, eller något annat tjafs. Jag behöver bara lilla CrossOver och jag kan fortsätta använda mitt hemtama Visma Enskild Firma. CrossOver kostar i runda slängar 200-400 kr per år, vilket är extremt prisvärt jämfört med alternativen.

Nu har jag i och för sig inte hunnit testa alla händelser under ett helt räkenskapsår ännu, men det ser mycket lovande ut. Peppar, peppar. Hittills har allting funkat. Nåja, nästan i alla fall. Jag har en logotyp på mina fakturor som inte skrivs ut när Visma Enskild Firma körs via CrossOver på Mac, men som skrivs ut när jag kör programmet i en riktig Windows-dator. Men denna lilla oansenliga detalj kan jag faktiskt leva med så länge fakturorna betalas. Och det gör dom.

Att komma igång

Det är busenkelt att komma igång med Visma Enskild Firma på Mac. Först laddar du ned och sparar Visma Enskild Firma från Visma Spcs. Sedan laddar du ned och installerar CrossOver från CodeWeaver. Första gången du startar CrossOver anger du att vill installera ”Other application”, och talar om för CrossOver var det nedladdade programmet Enskild Firma finns (i mitt fall i Downloads-mappen).

Installera Visma Enskild Firma på Mac med CrossOver

 

Sedan startar du helt enkelt bara Visma Enskild Firma som vilken annan App som helst. Jag har flyttat ut min till Dockan så att den är enkel att hitta varje gång.

Visma Enskild Firma som App i Dockan

 

Och då kan det se ut som i exemplet här nedanför. Notera att texten i översikten är väldigt liten och därmed svårläst, men det funkar.

Visma Enskild Firma på Mac

 

Lycka till!

9 thoughts on “Bokföring på Mac

 1. Om du vill prova nått som funkar native på mac (när jag har kört crossover så har det slöat ner min dator rejält!) så kan jag rekommendera Zenconomy (https://www.zenconomy.se/) det är webbbaserat så det funkar på alla plattformar

  1. Tack för tipset om ytterligare ett alternativ. Helst vill jag alltså inte byta bokföringssystem, utan jag skulle hellre se att smålänningarna på Spcs portade Enskild Firma även till Mac, eller gjorde en webbversion av programmet.
   Tack också för prestandavarningen med CrossOver. Det ska jag hålla koll på. Jag behöver i och för sig bara ha igång CrossOver när det är dags att bokföra saker och då spelar det inte så stor roll för mig om datorn går segt. Det gör det i mitt huvud också då 😉

   1. Bara nyfken, vad gillar du med SPCS? Jag tycker kanske inte direkt det är dåligt, men det är inte heller så bra ^^.

    Beror ju på vad man har för dator såklart… Om den är ny och färsk så är det ju lungt, värre när den börjat ruttna lite…

    1. En sak som jag verkligen gillar med Visma Enskild Firma är att allting kring årsbokslut och deklaration sker automagiskt. Det har jag inte sett i något annat bokföringsprogram i motsvarande prisklass.
     En sak som jag INTE gillar med det program som du rekommenderar är att det fortfarande bara är i Beta-stadiet. Jag kör hellre ett väl beprövat bokföringsprogram, som jag dessutom behärskar sedan flera år.

 2. Hej! Kör du fortfarande med crossover? Vilket operativsystem använder du just nu? Funderar på att byta från parallells med winxp på Mac till crossover. Hittar få användarkommentarer och crossover verkar inte kollat kompabilitet sen jan 2013. Tacksam för svar!

  1. Jag kör med senaste versionen och det funkar bättre och enklare än någonsin.

   Det enda lilla mickelmanget är vid utskrift av faktura, då man får pröva sig fram några gånger för att få till vettig storlek och placering av egna företagets logotyp, men det är en engångsgrej. När du väl är nöjd så funkar det alltid.

   1. Låter bra. Jag är trött på att vara tvungen att köra två operativsystem för att kunna använda Visma enskild firma.
    Du menar att du kör yosemite på macen nu och det funkar med crossover?
    Jag antar att du även kört bokslut och deklaration i programmet utan problem?
    Funkar å, ä, ö vid utskrift?

    1. Ja, allting funkar – utom att man får mickla lite med loggans storlek för att det ska se okej ut vid fakturautskrift. Men så var det även med Lion, Mountain Lion och Mavericks så det är ingen skillnad nu och då,

 3. Hej,
  Funkar senaste versionen av Visma Ensild Firma för dej? Om du nu fortfarande kör det vill säga..
  Version 2017.01 stänger ned sej hela tiden vid start för mej. Vore intressant att veta om det funkar för andra som kör crossover.
  Med vänlig hälsning,
  Marcus

Comments are closed.