Inne i Brännkyrkahallen, söder om Stockholm, är det väldigt dåligt ljus. Styrkan och kvalitén motsvarade ett gäng tända stearinljus, alltså väldigt mörkt och gulvarmt. Därför blev jag dels tvungen att pressa upp ISO till 8.000-10.000 vilket bara resulterar i brusiga bilder, och dels pressa ned vitbalansen till 2.200-2.300 Kelvin. Nu går det att rädda upp en hel del av detta i efterbehandlingen i datorn, men där vill jag å andra sidan lägga så lite tid som möjligt – så jag vädjar härmed till Stockholms Stad att installera några fler lysrör i taket så att det åtminstone blir en aning ljusare där inne.

Gästande Borås Basket i svarta tröjor vann för övrigt matchen mot nykomlingarna Stockholm Eagles, och det var just nr 9 i Borås, JJ Miller, som gjorde hela skillnaden.

Stockholm Eagles 9 Omar Krayem

Stockholm Eagles 9 Omar Krayem och Borås 10 James JJ Miller Jr

Desto bättre ljus erbjöd naturen idag när det var dags för de traditionella gruppbilderna av Damallsvenskan och Elitserien i Sveriges paradgren bandy. Höga jämntunna moln agerade stora softboxar på himlen vilket gav perfekta förhållanden för klassfoton.

Jag har hittills i livet bara fotograferat en enda bandymatch (på Bergshamra utomhus-is), och då frös jag något så kopiöst mycket. Men numera sägs de flesta elitlagen ha skaffat sig inomhushallar så det kanske är läge för mig att ge sporten en ny chans.

Damallsvenskan i bandy består av åtta lag

Elitserien i bandy består av 14 lag, varav 4 från Hälsingland

P.S. Fler bilder från sportens underbara värld finns på www.pic-agency.com

[Update 19/10] Intresseklubben noterade att mitt arbete även förevigades av SVT, närmare bestämt 11 minuter och 57 sekunder in i Sportnytt från 18 oktober 2012. Det är jag närmast i bild i blå tröja med en kamera för ögat och EOS-rem på axeln.

SVT Sportnytt 18 oktober 2012 kl 22

4 thoughts on “Dåligt ljus och bra ljus

  1. Du var den ende som inte använde mobilkamer…:-) Det är det som utmärker ett proffs nu för tiden.

    1. Haha! Just på bilden skymmer jag i och för sig skicklige Bertil från Scanpix, som faktiskt också höll en systemkamera i handen.

  2. Haha, du gör dig bra på bild 😉
    Tur att du har koll på SVT – annars hade jag missat detta 🙂

Comments are closed.