För exakt ett år sedan, den 1 november 2009, blev AIK Svenska Mästare i fotboll, och fick därmed lyfta Lennart Johanssons pokal. Det var det elfte SM-guldet i ordningen för den stolta stockholmsklubben. Enligt de senaste ryktena har denna pokal texten ”Bajen Forever” inristat på insidan. Det (o)lustiga i sammanhanget är att Lennart Johansson själv är inbiten AIK:are.

Kuriosa i sammanhanget är att den helt avgörande matchen spelades på Gamla Ullevi i Göteborg. Gamla Ullevi är för övrigt nyare än Nya Ullevi. Så där är det med göteborgshumorn. Alltså, säsongens allra sista match spelades mellan AIK och IFK Göteborg, och matematiken var enkel – den som vinner matchen skulle också vinna SM-guldet.

IFK Göteborg gör förvisso 1-0 i första halvlek, men sedan är det AIK som gör två mål. Det sista och helt matchavgörande målet står den nyss inbytte Daniel Tjernström för. Med sin vänsterdoja drämmer han in bollen i den 85:e matchminuten. Efter matchen rusar fansen in på planen och en av dom får tag i Daniel Tjernströms sko. Det är översta bilden.

Den andra bilden föreställer AIK:s första målskytt i matchen, Antonio Flavio. I bakgrunden syns Dulee Johnson. Han är nog mest känd för sina förehavanden utanför planen. På den tredje bilden segerintervjuar tv-sportens Nora Strandberg succétränaren Mikael Stahre efter matchen. Mikael har inte nått samma framgångar i sitt nya hemland Grekland.

En sån där stor gul SM-guld-löpsedel satt länge uppsatt på väggen på mitt kontor. AIK är ju trots allt Svenska Mästare fortfarande. Jag har tagit ner affischen nu. Det blir ett skånskt lag som höjer Lennart Johanssons pokal i år.

P.S. Fler bilder finns på www.pic-agency.com

1 thought on “Svenska Mästare

  1. vart kan man få tag i en löpsedel från detta sm guld ? 🙂

Comments are closed.