Att förklara varför en viss bild är ”bättre” än en annan är svårt, väldigt svårt. Inte minst för att smaken som bekant är som baken, och att det alltid ligger hos betraktaren att avgöra vad hon själv tycker. Bortsett från i tävlingar så finns det inget rätt eller fel.

Men om jag ska välja ut en sak som faktiskt gör att vissa bilder står ut mer än andra, så är den gemensamma faktorn att betraktaren får någon sorts ögonkontakt med personen på bilden. Man behöver inte stirra varandra rakt i ögonen, men att kunna se ögonvitorna gör oftare än annars att man stannar till och liksom sugs in i bilden en lite längre stund.

Det här är ju naturligtvis svårt att åstadkomma om man fotograferar fastigheter, eller andra föremål. Men om man liksom jag oftast fotograferar människor så kan det vara en bra grundprincip att söka ögonkontakt innan man pressar ned avtryckaren.

Bilderna här ovanför är från kvällens match mellan Assyriska och Brommapojkarna i Superettan. Stockholmslaget BP vann med 2-0 borta i Södertälje, och det var #14 Aziz Corr Nyang på nedersta bilden som fastställde resultatet med sitt enda mål, tillika matchens andra.

P.S. Fler bilder från matchen finns på www.pic-agency.com