En gång om året arrangerar AIK Fotboll en familjedag på träningsanläggningen Karlberg i Solna. Idag var det dags igen. Då får fansen möjlighet att komma nära sina idoler, och i lugn och ro samla så många autografer de bara orkar. Så denna enda gång om året hoppas arrangörerna naturligtvis att det blir bra väder – det är liksom inte samma grej om det regnar.

Jag gillar verkligen värme, det kan i stort sett inte bli för varmt. Idag kunde jag njuta i 28 härliga vibrerande grader. Men när solen skiner så pass starkt som idag så blir det istället en utmaning att få till korrekt exponering på varje bildruta, samtidigt som jag försöker bibehålla ett kort skärpedjup. Det finns i och för sig en tumregel som kallas ”Sunny f/16”, som utgår från att man ställer in bländaren på f/16 och använder samma slutartid som ISO; till exempel 1/400 s om du har ISO 400, eller 1/100 s om du har ISO 100. Utifrån denna basinställning finjusterar man genom att öka eller minska slutartiden och ISO i motsvarande grad.

Utmaningen är att ibland fotar jag i medljus, ibland i motljus, ibland kom något litet stackmoln farandes över himlen, ibland hamnade någon i skugga. Då är det svårt att hinna justera kamerareglagen manuellt, så därför fotade jag med bländarprioritet (Av) så att jag kunde kontrollera skärpedjupet, och sedan ökade jag exponeringskompensationen med 2/3 steg. Ändå var det ganska många bilder som jag fick justera i efterhand i Camera Raw för att det skulle bli bra.

P.S. Fler bilder finns både på www.pic-agency.com och på https://picasaweb.google.com/sami.grahn

AIK 2 Niklas Backman bjuder på öppen träning

AIK 20 Mohamed Bangura och AIK 19 Ibrahim Bangura

AIK 19 Ibrahim Bangura briljerar

AIK 20 Mohamed Bangura fotograferar AIK 18 Niklas Maripuu , AIK 6 Alexander Milosevic , AIK 15 Kevin Walker

AIK målvaktstränare Lee Baxter och chefstränare Andreas Alm

En autograferjägares fångts