Jag har mer än en kamera, och nästan aldrig visar kamerorna exakt samma tid. Det skiljer oftast bara några sekunder mellan kamerorna, men det kan vara tillräckligt mycket för att ställa till det i vissa situationer.

Tänk dig att du är på en tillställning som ett bröllop, en fest eller en match och fotograferar med flera kameror. Det kan vara så att ni är flera fotografer eller att du använder remote-kameror, exempelvis inne i ett hockeymål, uppe i taket, eller bakom en basketkorg. När du eller ni sedan ska försöka få ihop en kronologisk historia av alla bilder så är det en klar fördel om kamerornas inbyggda klockor är synkroniserade med varandra eftersom tiden när bilden tas registreras i varje bildfil.

Om alltså kamerornas klockor är synkade med varandra så ökar sannolikheten dramatiskt för att du eller ni snabbt ska kunna hitta exakt vilka bilder som hör ihop med en specifik situation, och ni slipper därmed gissa.

Du kan naturligtvis ställa kamerorna bredvid varandra och försöka synkronisera deras klockor. Men det är bökigt och blir nästan aldrig bra. Dessutom måste kamerorna synkroniseras på samma fysiska plats vid samma tillfälle och det måste vara innan ni börjar fotografera, vilket kanske inte alltid är praktiskt möjligt.

Jag fick ett tips som är lika enkelt som genialt: fotografera en klocka med varje kamera – men inte vilken klocka som helst, utan samma klocka. Obs! Klockan måste ha sekundvisare. Nu finns det två alternativ: antingen samlas ni och fotograferar exakt samma klocka, eller så använder ni samma internetklocka – på så vis kan ni fotografera av tiden var för sig men ändå få samma tidsangivelse.

Det finns många internetklockor och en av de tydligaste och enklaste är www.timanddate.com

När bilderna väl har importerats in till datorn så justerar du den registrerade tiden för alla bilder med differensen mellan den överenskomna klockan och kamerans inbyggda klocka. Jag använder två olika program för att importera bilder till datorn: dels Photo Mechanic från Camera Bits när syftet är journalistiskt, eller Lightroom från Adobe vid alla andra tillfällen. I båda programmen går det att justera tiden när en bild togs.

Så här såg det ut när jag senast synkade mina olika kamerors inbyggda klockor:

Synka tiden

Så här gör du i praktiken, steg-för-steg:

  1. fotografera en klocka, samma klocka med alla kameror. Om ni använder internetklocka så behöver ni inte vara på samma ställe.
  2. lås/spara bilden med klocktiden
  3. ut och fota, vad det nu är du/ni fotar
  4. importera bilderna, inklusive klockbilden, till datorn
  5. markera alla bilder som är fotade med en viss kamera, och justera tiden baserat på klockbilden
  6. upprepa steg 5 för alla inblandade kameror

Så här ser dialogen ut i Photo Mechanic:

Synka tiden i Camera Bits Photo Mechanic

Och så här ser dialogen ut i Lightroom:

Synka tiden med Adobe Lightroom

1 thought on “Synka tiden

  1. Det här är ett smart sätt att få alla bilder från olika kameror att ändå hamna i helt rätt ordning, på sekunden rätt.

Comments are closed.