Idag möttes de båda Stockholmslagen Djurgården och AIK för allra sista gången i ett derby på Råsunda Fotbollsstadion. Efter säsongen kommer den 75-åriga arenan att rivas och istället ska här byggas kontor, butiker, hotell, garage och bostäder. Nästa säsong spelar AIK och svenska landslaget sina hemmamatcher på nybyggda Friends Arena som också den ligger i Solna.

AIK har haft en uppåtgående formkurva i Allsvenskan. De 30 000 personer som hadetagit sig till ett soldränkt Råsunda bjöds på fin fotboll och stämningen var på topp. Urladdningen kom i matchen mot Djurgården. Resultattavlan förkunnade 0-3 när domaren blåste av matchen, alltså utklassningsvinst till gästande AIK.

Det enda smolket i glädjebägaren var när några maskerade ungdomar från respektive hejarklack inför andra halvlek klättrade upp på staketen och tände bengaler så att hela arenan rökfylldes och spelet fördröjdes under några minuter. För mig som utomstående betraktare var det helt uppenbart vad som var på gång att ske, men ingenting gjordes för att stoppa tilltaget – vare sig från polisen, ordningsvakterna eller publikvärdarna.

P.S. Fler bilder från sportens underbara värld finns på www.pic-agency.com

Några maskerade ungdomar tänder facklor och bengaler

Över 30 000 personer i publiken njöt av fin fotboll

AIK 75 Mohamed Bangura skruvar in 0-2-målet