[et_pb_section][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Jag är väl egentligen bättre på att fotografera människor än någonting annat, men när regalskeppet Göteborg ståtligt och till allmän beskådan ligger förtöjd alldeles framför mina fötter så kunde jag helt enkelt inte låta bli att lyfta upp kameran till ögat och trycka av.

Tyvärr för mig som fotograf så var det ganska trångt där i hamnen i Varberg, och jag kunde inte backa så långt som jag hade behövt för att få med hela skeppet, med master och allt med min utrustning, max 24 millimeters brännvidd.

Istället vred jag på kameran 90 grader och tog en serie bilder på högkant, med bara delar av båten på varje bild. Och nu till det roliga. I Lightroom, som är det bildredigeringsprogram där jag framkallar de flesta av mina bilder, finns det numera en funktion för att sammanfoga flera sammanhängande bilder till ett komplett panorama.

Sagt och gjort, först importerade jag bilderna från minneskortet in till Lightroom, och så här såg de sex bilderna i serien ut direkt utan någon åtgärd:

Jag korrigerade bilderna en aning; lättade upp de mörka partierna i bilderna och gjorde himlen lite blåare. Det var i stort sett allt. Då blev det så här:

Därefter markerade jag de sex ingående bilderna och valde menyalternativet ”Panorama” i Lightroom. Eftersom jag är lite av en panoramanovis så var jag oändligt tacksam över det mycket enkla och rättframma gränssnittet – med egentligen bara en Merge-knapp (sammanfoga), längst ned till höger.

Slutligen tog jag in den sammanfogade panoramabilden i Photoshop och rätade upp den, och fyllde ut några tomma/blanka hörn med Content Aware-fill (innehållsmedveten fyllning). Voila! Så här blev det slutliga resultatet:

Jag är fullt medveten om att den slutliga bilden inte är 100% korrekt sett ur ett tekniskt perspektiv, men fullt dugligt för att jag ska minnas skeppets storhet. Plus att jag fick användning för en funktion i Lightroom som jag annars aldrig hade haft anledning att använda.

Nåja, jag ska kanske hålla mig till att fotografera människor i fortsättningen, det är jag i alla fall väldigt duktig på, men det här var ett kul experiment – och väldigt enkelt.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]