Idag var det en sån där riktigt härlig vårdag, med många sköna plusgrader och strålande sol från en klarblå himmel. Utmaningen med dagens Allsvenska match på Råsunda var just att den spelades mitt på dagen – med det hårda ljuset. Spelarna rör sig konstant mellan de soldränkta och de skuggiga delarna av planen. Det blir alltså väldigt stora kontraster.

Det mänskliga ögat kan uppfatta många fler nyanser än vad kameran klarar, det kallas också dynamiskt omfång. I en inomhushall, eller vid en kvällsmatch utomhus så är ljuset oftast mer konstant. Det är likadant ljus över hela spelplanen och skillnaden är mindre mellan det ljusa och det mörka. Då är det lätt att exponera korrekt. Så var inte fallet idag.

I vanliga fall brukar jag köra på kamerans Manuella läge, och själv ställa in bländare och slutare. Idag använde jag halvautomatik – jag valde bländare och så överlät jag till kameran att välja slutartid. Trots det blev långt mer än en bild idag kraftigt överexponerad, och flera bilder blev kraftigt underexponerade.

Min vana trogen fotade jag i RAW och som tur är så finns Photoshop. Eftersom det finns mer information om bilden i RAW-formatet så är det också enklare att ”rädda” en dåligt exponerad bild i efterbearbetningen. Exempelvis som på bilderna här nedanför. Den översta bilden som den kommer direkt ur kameran, och den nedre bilden efter ett varv i Photoshop.

Originalbild målkamera

Redigerad bild målkamera

Trots att Mjällby under vissa delar av matchen hade större bollhinnehav så lekte AIK hem vinsten med 3-0. Det var inget snack om saken. Kontrasten mellan lagen var helt enkelt för stor.

P.S. Fler bilder från matchen finns på www.pic-agency.com