Ibland är det ånga, dimma eller rentav rök mellan mig och det jag ska fota. Då blir bilderna alldeles mjölkiga och kontrastlösa. Det här är vanligt förekommande i ishallar som på Hovet där introduktionens pyroteknikrök inte ventileras bort förrän till andra perioden.

Nu går det här relativt enkelt att fixa i efterhand. Det finns flera mer eller mindre bra metoder, och för mig är det viktigt att det går fort. Eftersom jag envisas med att plåta i RAW så behandlar jag alla bilder i Adobe Camera Raw (Photoshop) eller i Lightroom.

I stort sett handlar det om att öka kontrasten, så att det mörkgrå blir svart och det ljusgrå blir vitt. Det jag gör är att lägga en skarp s-kurva på bilden. I Camera Raw och i Lightroom finns det en flik för kurvor, i Photoshop lägger man på ett justeringslager för kurvor.

I nedanstående exempel så ser kurvan ut så här:

S-kurva i Photoshop Camera Raw

…och då blir resultatet som här nedanför. Först en rå bild direkt ur kameran, därefter en behandlad bild, och slutligen en kombination av de två. Bilerna kommer för övrigt från Elitseriematchen AIK – Växjö den 18 oktober 2011.

Obehandlad originalbild med dimma

Färdigbehandlad bild utan dimma

Sida-vid-sida-jämförelse:

Före behandlingen till vänster, och efter bildbehandlingen till höger