Fotoförbud

Säg nej till foto-/film-/inspelningsförbud nu, om några månader kan det vara för sent.

Enligt ett lagförslag så skall det kunna bli straffbart att fotografera eller filma vissa händelser – om de kan upplevas som ”kränkande”. Inte nog med att lagförslaget är luddigt formulerat och därmed öppnar för märkliga tolkningar, det stora felet med lagförslaget är dels att det hämmar fotografen vid själva bildupptagningen, och dels att det innebär att viss fotografering faktiskt kan leda till fängelse. Sic!

Det här lagförslaget är så urbota dumt och ogenomtänkt att jag inte för mitt liv kan förstå dom som tycker att det är bra. Istället borde det vara precis tvärtom – det borde vara varje medborgares _skyldighet_ att dokumentera så mycket som möjligt av sin omvärld, så att missförhållanden kommer fram i dagern.

I sammanhanget är det mycket viktigt att skilja på fotografering och publicering. Det finns redan lagar som hanterar vad som får publiceras eller inte. Med detta nya lagförslag så vill man alltså även begränsa vad som fotograferas. Det är en oerhört allvarlig inskränkning, vars konsekvenser känns väldigt obehagliga.

Fotografen och läraren i visuell kommunikation Göran Segeholm har publicerat en intressant och mycket tänkvärd podcast där han tillsammans med juristen och VD för Tidningsutgivarna Jeanette Gustafsdotter diskuterar nämnda lagförslag och dess tänkbara konsekvenser. Läs mer och lyssna på just det aktuella avsnittet av Bildradion här.

Diskussionen om lagförslaget pågår på flera ställen samtidigt, så jag väljer att hänvisa till den diskussionstråd som finns hos SFF, Svenska Fotografers Förbund. Den känns mest relevant just nu. Den inleds med en debattartikel som tar lagförslaget i försvar, och därunder en öppen dialog i kommentarsfälten. [Uppdatering 2013-03-27: diskussionen i kommentarerna under artikeln hos SFF är raderade och jag har därför tagit bort länken dit härifrån.]

Materialet till nedanstående  film kommer förvisso från USA, men just precis så här illa skulle det kunna gå om vi medmänniskor förbjuds att fotografera, filma, spela in och dokumentera det som sker.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=XxlL0I5AWLI&rel=0]