Matchen mellan AIK och FC Helsingborg slutade 6-4 och var färdigspelad kl 19.01. En kvart senare var även jag helt klar med mitt uppdrag i Solnahallen och kunde packa ihop utrustningen för att bege mig hemåt i vinterkvällen. Jag kände mig jättenöjd med att vara klar så snabbt efter slutsignalen.

Mitt uppdrag består i att fotografera (naturligtvis!), välja ut bilder, importera till datorn, tagga upp dom (alltså skriva in fakta om lag och spelare för respektive bild), eventuellt putsa till dom lite i Photoshop, och slutligen att ladda upp dom till Pic-Agency.com.

I somras började jag använda programmet Photo Mechanic från Camera Bits i samband med sportfotografering, och nu går hela arbetsprocessen kring import, urval och taggning snabbare. Mycket snabbare! Tidigare använde jag Photoshop Lightroom för all bildbehandling, och det är verkligen ett jättebra program det också, men nu har jag breddat min repertoar och kan jobba färre timmar och ändå uppnå samma resultat, eller rentav bättre.

Bilder från all annan fotografering inklusive privata bilder importerar jag till datorn som tidigare via Lightroom, men just när det gäller sportfotografering – där snabb bildleverans är A och O – så använder jag numera alltid Photo Mechanic i processen. Jag fotar uteslutande i RAW och framkallar därför alla bilder i Adobe Camera Raw innan jag skickar upp dom till Pic-Agency.

Först väljer jag ut de mest intressanta bilderna direkt i kameran och markerar dem så att jag bara behöver importera dessa. Redan här har jag sparat in många värdefulla minuter. I samband med importen påförs varje bild automatiskt information om sport, lag och plats. Efter att ha gjort ett snävare bildurval i datorn så skriver jag med kortkommandon in information om vilka spelare som förekommer på de återstående bilderna. Därefter tar jag dom ett varv via Camera Raw för beskärning och ljus-/färgkorrigering. Direkt efter att jag har sparat ned dom som Jpeg laddar jag upp dom till Pic-Agency.

Voilá, jag är klar!

De bilder som jag använder på den här bloggen, inklusive de tre bilderna här under, har jag som vanligt slutbehandlat i Adobe Photoshop CS5.

P.S. Fler bilder från matchen finns på www.pic-agency.com.